Dierenontdekpark

Over ons

Aeres Barneveld ontwikkelt een dierenontdekpark voor publiek ten dienste van het onderwijs. Studenten van verschillende opleidingsrichtingen, niveaus en leerjaren leren in een inspirerende leeromgeving te oefenen met hun sociale en communicatieve vaardigheden (soft skills). Denk daarbij aan het ontvangen van publiek, een dierpraatje houden, uitleg geven over gedrag dieren. Allemaal vaardigheden die studenten straks in hun beroep uitstekend weten toe te passen.

Het dierenontdekpark wil, samen met haar partners, heel Nederland leren nadenken over dierenwelzijn, duurzaamheid bevorderen en innovatie op het gebied van dieren blijven stimuleren. In het park leer je kijken door de ogen van dieren.

Centraal staan drie diergroepen: ‘Gezelschapsdieren’ (goed zorgen voor dieren), ‘Productiedieren’ (weten wat je eet) en ‘Wilde dieren’ (de natuur in balans).

In totaal zijn er 25 thema’s waarbij studenten en publiek op inspirerende wijze van elkaar leren over de relatie tussen dier en mens in de toekomst. Ieder thema heeft een gedragsveranderingsdoel. Uit de gedragswetenschappen weten we namelijk dat kennis alleen niet genoeg is voor blijvende verandering. Het uitgangspunt voor elke ontdekplek is daarom de gedragsverandering die wij voor ogen hebben. Voorbeelden van werktitels van thema’s zijn: ‘Terug van weggeweest’ over de wilde dieren die terug zijn gekeerd naar Nederland; ‘Kennismakers’ waar proefdieren centraal staan en het ‘Lekker dier restaurant’ waar je ontdekt waar je voedsel echt vandaan komt. Er wordt gezocht naar échte innovatie in de belevingen.

Het park biedt een betekenisvolle dag uit, waar bezoekers met plezier en met al hun zintuigen geprikkeld worden om te ontdekken over dieren. De doelstelling is om jaarlijks 200.000 bezoekers te ontvangen. De voornaamste doelgroep zijn gezinnen met kinderen en scholen. Het bouwen van deze omgeving kan Aeres niet alleen. Er wordt, met een zeer enthousiast team van specialisten en ervaeringsdeskundigen, gewerkt aan een publiek private samenwerking, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen partners in kwaliteit (co creatie en co financiering), sponsors, fondsen en financiers zowel uit de publieke als private sector. Animalis Futurum heeft een investeringsbehoefte van circa 16 miljoen euro en zal na haar opening een positieve exploitatie laten zien.

Realisatie

Op het programma voor fase 1 staan 6 thema’s waarvan de eerste twee thema’s nog dit jaar (2021) worden gerealiseerd. Die thema’s zijn Het Kattenhuis en Een Hondenleven.
Hier vertellen studenten over het natuurlijke gedrag van honden en katten, de gezondheid van deze huisdieren en krijgen bezoekers advies over welk dier het beste bij hen past.

Uiteraard zal voor de concrete uitwerking van deze thema’s een verbouwing nodig zijn, evenals infrastructurele wijzigingen op de campus.

Het dierenontdekpark is onderdeel van Stichting Aeres Groep en wordt bij voorkeur ondergebracht in een aparte Stichting Animalis Futurum met ANBI status.

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.